Αν υπάρχει ένα φαγητό που θυμίζει 100% γιαγιά τότε σίγουρα αυτό είναι τα σουτζουκάκια. Στις περισσότερες οικογένειες υπάρχει μία γιαγιά που κρατάει από τη Σμύρνη και διατηρεί τη συνταγή αναλλοίωτη. Εμένα πάλι με μύησε στη συνταγή η μητέρα μου που ουδεμία σχέση έχει με τη Σμύρνη. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η γεύση τους συγκριτικά με άλλες παραλλαγές που έχω δοκιμάσει είναι πιο ελαφριά. Αναμφισβήτητα πρόκειται για άλλο ένα αγαπημένο φαγητό που μας αρέσει να το συνδυάζουμε με ρύζι και μπόλικη σάλτα! Στην ιδέα και μόνο μας τρέχουν τα σάλια γι’ αυτό ας περάσουμε γρήγορα στη κουζίνα.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

για τα σουτζουκάκια

  • ½ κιλό Κιμά
  • 2 κουταλιές της σούπας Φρυγανιές
  • 1 Κρεμμυδι Τριμμένο
  • 1 σκελίδα Σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας Λάδι
  • 1 κουταλιά του γλυκού Αλάτι
  • ½ φλιτζάνι Τσαγιού Κόκκινο Κρασί
  • Κύμινο
  • Πιπέρι

για τη σάλτσα

  • 1 Τοματοχυμό
  • 2-3 Φρέσκιες Ντομάτες Τριμμένες
  • 1-2 κουταλιές της σούπας Λάδι
  • 1 Κρεμμυδι
  • 1 σκελίδα Σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού Νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
  • 1 Ξυλάκι Κανέλα Προαιρετικό
  • Κύμινο

Πάμε στη κουζίνα

  • Βάζουμε το κιμά σε ένα μπολ και τον ζυμώνουμε μαζί με όλα τα υλικά (εκτός του κρασιού).
  • Πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο σχήμα που θέλουμε, τα τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και τα σβήνουμε με το κρασί. Τώρα ας φτιάξουμε τη σάλτσα…
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με το λάδι.
  • Μόλις πάρει λίγο χρώμα το κρεμμύδι προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 με 15 λεπτά.
  • Βάζουμε τη σάλτσα και τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο 30 λεπτά στους 190 βαθμούς.

Χρήσιμα tips

  • Αν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό, μπορούμε αντί να τσιγαρίσουμε τα σουτζουκάκια στο τηγάνι, να τα βάλουμε στο φούρνο να πάρουν χρώμα για 10 λεπτά περίπου στους 190 βαθμούς αέρα. Υπόψιν όμως ότι πρέπει στα πρώτα 5 λεπτά να τα γυρίσετε ώστε να πάρουν χρώμα και στις δυο πλευρές.