Μερικές φορές αναρωτιέμαι… υπάρχει κάποιος άγραφος νόμος που να λέει ότι τα ωραία φαγητά πρέπει να είναι χρονοβόρα και πολύπλοκα; Ρητορικό το ερώτημα. Το θέμα είναι ότι το παστίτσιο είναι απλά τέλειο και όταν το φτιάξεις 3-4 φορές γίνετε αρκετά πιο εύκολο. Τουλάχιστον έτσι λέει ο άντρας μου προκειμένου να με πείσει να το φτιάχνω πιο συχνά. Κάποια στιγμή πρέπει να γράψω και μια “περίεργη” παραλλαγή που την ονόμασα παστίτσιο λαχανικών και μου αρέσει πιο πολύ. Ίσως την άλλη βδομάδα. Πάμε στο κλασσικό παστίτσιο τώρα γιατί θέλει αρκετή εργασία.

Πηγή: Συνταγή της μαμάς που μέχρι πρότινος έκανα με έτοιμη μπεσαμέλ αλλά πρόσφατα καθιέρωσα να φτιάχνω σπιτική με βάση τη συνταγή του foodzine.gr

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

για τη σάλτσα με κιμά

  • ½ κιλό Κιμά
  • 1½ κουταλιά της σούπας Βούτυρο
  • 4 Ντομάτες
  • 1 Κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδου (λιωμένο)
  • 1 κουταλιά του γλυκού Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα
  • Πάπρικα
  • Κύμινο

για τα μακαρόνια

  • 1 πακέτο Μακαρόνια (Νο2 για Παστίτσιο)
  • 1 κουταλιά της σούπας Βούτυρο
  • Αλάτι

για τη μπεσαμέλ

  • 1lt Γάλα φρέσκο
  • 1 κουταλιά της σούπας Βούτυρο
  • 1 Αυγό χτυπημένο
  • 5 κουταλιές της σούπας (γεμάτες) Κορν Φλάουρ
  • 3 κουταλιές της σούπας Τυρί τριμμένο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

Πάμε στη κουζίνα

  • Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τον κιμά και ρίχνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα για να τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί.
  • Λιώνουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ και τις προσθέτουμε στη κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κανέλα και πάπρικα).
  • Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.
  • Σε αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε για περίπου 6 λεπτά.
  • Τα σουρώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Ξεκινώντας τη μπεσαμέλ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα μισό λίτρο γάλα, λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα με το κορν φλάουρ και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  • Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο γάλα που έβρασε και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το αυγό και το τυρί και ανακατεύουμε.
  • Τώρα που τα έχουμε όλα τα υλικά έτοιμα, σε ένα μεγάλο ταψί φτιάχνουμε μια στρώση με τα μισά μακαρόνια, προσθέτουμε τη σάλτσα και από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια.
  • Τέλος απλώνουμε τη μπεσαμέλ σε όλο το ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Χρήσιμα tips

  • Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο ντοματοχυμό για τη σάλτσα με το κιμά προσθέτοντας μισό ποτήρι νερό.
  • Μπορείτε επίσης να ρίξετε λίγο τυρί πάνω από τη μπεσαμέλ πριν βάλετε το ταψί στο φούρνο. Ένα μικρό plus στη γεύση του παστίτσιου