Είναι μερικά γλυκά “δεμένα” με διάφορες εποχές και γιορτές. Όχι πως δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε όποτε θέλουμε, απλά στη Ρόδο το έθιμο λέει οι λουκουμάδες να φτιάχνονται στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα. Το περίεργο είναι πως δεν έχω φτιάξει ποτέ μου λουκουμάδες κάποια άλλη μέρα. Εντάξει, φέτος τους καθυστέρησα λίγο γιατί είπα να δοκιμάσω μια διαφορετική συνταγή η οποία απέτυχε παταγωδώς! Και οι αποτυχίες όμως είναι στο πρόγραμμα και γι’ αυτό χωρίς να πτοηθώ καθόλου επέστρεψα στη γνωστή συνταγή της θείας Φωτεινής και δεν έμεινε λουκουμάς ούτε για δείγμα.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • 400γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι Μαγιά
  • 2¼ φλιτζάνια χλιαρό Νερό
  • ¼ κουταλιάς του γλυκού Αλάτι
  • Μισή κουταλιά του γλυκού Ζάχαρη
  • Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικό)

για το πασπάλισμα

  • Μέλι
  • Κανέλα
  • Τριμμένα καρύδια

Πάμε στη κουζίνα

  • Διαλύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός και σκεπάζουμε το μπολ αφήνοντας το σε ένα ζεστό μέρος για καμιά ώρα ώστε να φουσκώσει.
  • Ρίχνουμε αρκετό λάδι σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί πολύ το λάδι αρχίζουμε να φτιάχνουμε τους λουκουμάδες.
  • Χρησιμοποιώντας δύο μεγάλα κουτάλια, πιάνουμε με το ένα λίγο από το χυλό και το σπρώχνουμε με το άλλο γρήγορα ώστε να πέσει όλο μαζί στο λάδι και να βγει όσο πιο στρογγυλός γίνεται ο λουκουμάς.
  • Κάθε 4-5 λουκουμάδες καλό είναι να βουτάμε τα κουτάλια μας στο νερό ώστε να γλιστράει ο χυλός πιο εύκολα.
  • Γυρνάμε τους λουκουμάδες ενώ είναι στο λάδι με μια τρυπητή κουτάλα ώστε να ροδίσουν σε όλες τις πλευρές.
  • Βγάζοντας τους λουκουμάδες που είναι έτοιμοι, τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα όπου έχουμε βάλει στο πάτο απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το πολύ λάδι.
  • Και τέλος περιχύνουμε πάνω τους το μέλι, τη κανέλα και τα καρύδια.

Χρήσιμα tips

  • Αν το μέλι είναι πολύ πηχτό, μπορείτε να το αραιώσετε με ελάχιστο καυτό νερό ώστε να περιχυθεί πιο εύκολα στους λουκουμάδες.