Οικογενειακός είμαστε μεγάλοι funs των μακαρονιών, αλλά όσο κι αν σου αρέσει κάτι, έρχεται η στιγμή που το βαριέσαι. Τα λαζάνια από την άλλη μπορεί ουσιαστικά να είναι μακαρόνια, αλλά τόσο ο τρόπος μαγειρέματος όσο και η εμφάνιση τους, σε παραπέμπουν σε άλλο είδος φαγητού. Αν και πλέον το θεωρώ εύκολο φαγητό, την πρώτη φορά που επιχείρησα να το φτιάξω δεν μπορώ να πω ότι το πέτυχα και τόσο. Σήμερα όμως όχι μόνο πέτυχε… λίγο έλειψε να το φάμε απ’ το ταψί!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

για τη σάλτσα με κιμά

  • ½ κιλό Κιμά
  • 1½ κουταλιά της σούπας Βούτυρο
  • 1 Κρεμμύδι
  • 4 Ντομάτες
  • 1½ κουταλιά της σούπας Ντοματοπολτό
  • 1 σκελίδα Σκόρδου (λιωμένο)
  • 1 κουταλιά του γλυκού Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα
  • Πάπρικα
  • Κύμινο

για τα μακαρόνια

  • 1 πακέτο Λαζάνια
  • Αλάτι

για τη μπεσαμέλ

  • ½lt Γάλα φρέσκο
  • 1 κουταλιά της σούπας Βούτυρο
  • 1 Αυγό χτυπημένο
  • 3 κουταλιές της σούπας (γεμάτες) Κορν Φλάουρ
  • Μοσχοκάρυδο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Λίγο τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας

Πάμε στη κουζίνα

  • Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το κιμά και ρίχνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί.
  • Λιώνουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ και τις προσθέτουμε στη κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κανέλα, πάπρικα και ντοματοπολτό).
  • Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να μη στεγνώσει η σάλτσα.
  • Ξεκινώντας τη μπεσαμέλ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μισό γάλα, λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα με το κορν φλάουρ και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  • Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο γάλα που έβρασε και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό και ανακατεύουμε.
  • Σε αλατισμένο νερό, ρίχνουμε τα λαζάνια και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και ξεκινάμε την τοποθέτηση τους σε ένα μεγάλο ταψί.
  • Ξεκινάμε με μία στρώση λαζάνια και μετά μία κιμά. Το επαναλαμβάνουμε και στο τέλος προσθέτουμε άλλη μία στρώση λαζάνια και τη μπεσαμέλ.
  • Προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα για περίπου 35 λεπτά (μέχρι να ροδοκοκκινίσει).

Χρήσιμα tips

  • Υπάρχουν λαζάνια που γράφουν στη συσκευασία τους ότι θέλουν βράσιμο και άλλο που δεν θέλουν. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε αυτά που δεν θέλουν, απλά μην κάνετε το βήμα 9.
  • Ενώ έχετε τα λαζάνια στο σουρωτήρι και ετοιμάζεται τις στρώσεις στο ταψί, θα δείτε πως δεν ξεκολλάνε εύκολα και ίσως σας σπάνε. Ρίξτε τους νερό της βρύσης και θα ξεκολλήσουν αμέσως.