Χριστούγεννα… μία από τις πιο αγαπημένες εποχές του χρόνου! Το σπίτι στολισμένο και η ζεστασιά απ’ το τζάκι μου ανεβάζει ακόμα περισσότερο την όρεξη για να φτιάξω τους κουραμπιέδες της μαμάς. Η μυρωδιά στο σπίτι έχει αναστατώσει την οικογένεια και όλοι ανυπομονούν να κρυώσουν για να καλυφθούν με άχνη ζάχαρη. Όσο για την φετινή επιτυχία… μάλλον έπρεπε να κάνω περισσότερους!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • 650γρ Βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ Άχνη Ζάχαρη
  • 3 Βανίλιες
  • 3 κουταλιές του γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ Τσικουδιά ή Ούζο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ Καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • 1100γρ Αλεύρι
  • Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Πάμε στη κουζίνα

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και την βανίλια για περίπου 20 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει σαν αφρός.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τη τσικουδιά και τα χτυπάμε για άλλα 10 λεπτά και έπειτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ αφού το έχουμε κοσκινίσει.
  • Όταν γίνει λεία η ζύμη μας προσθέτουμε και τα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς και πιέζουμε με την παλάμη μας ή με το δάχτυλο μας ώστε να τους δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
  • Μόλις κρυώσουν καλά, τους βουτάμε σε ένα μπολ με άχνη ζάχαρη και εκεί που θα τους τοποθετήσουμε τους πασπαλίζουμε πάλι με άχνη ζάχαρη.

Χρήσιμα tips

  • Αν θέλετε μόλις τους βγάλετε απο το φούρνο, ραντίστε τους με ανθόνερο.
  • Για καλύτερη γεύση και άρωμα χρησιμοποιήστε βούτυρο γάλακτος (π.χ. Lurpak).
  • Για να καβουρδίσουμε τα (ανάλατα) αμύγδαλα βράζουμε νερό και τα ρίχνουμε για μισό λεπτό. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζουμε και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά (ή μέχρι να πάρουν χρώμα) στους 180 βαθμούς αέρα.