Και ποιος δεν γνωρίζει τα Σμυρναίικα κουλουράκια! Και θα τολμήσω να πω πως αμφιβάλω αν υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσουν. Ειδικά εμένα με γεμίζουν αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια όπου όλο το σπίτι μοσχοβολούσε κάθε Πάσχα. Φέτος λοιπόν είπα να δοκιμάσω τη συνταγή της μαμάς.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • 2½ Πλάκες βούτυρο (1½ γάλακτος και 1 Βιτάμ)
  • 1 ποτήρι νερού γεμάτο Ζάχαρη
  • ¾ ποτηριού Χυμό Πορτοκαλιού
  • 1 σφηνάκι Ούζο ή Τσικουδιά
  • 2 Βανίλιες
  • 1 Κρόκο Αυγού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
  • 20γρ. Μπέικιν Πάουντερ
  • 1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
  • 1-2 Αυγά για το άλειμμα

Πάμε στη κουζίνα

  • Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο για περίπου 10 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα ξαναχτυπάμε για άλλα 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά (εκτός απ’ το αλεύρι) και ανακατεύουμε.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε κι αυτό συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  • Προσθέτουμε όσο αλεύρι “σηκώνει” η ζύμη ώστε να μην κολλάει.
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
  • Τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα μέχρι να πάρουν χρώμα.