Συνήθως όταν κάποια ονομασία φαγητού μου ακούγετε περίεργα, το μυαλό μου πάει σε κάτι πολύπλοκο. Έτσι έγινε και τη πρώτη φορά που πήγα στο Βόλο και άκουσα για το κανταΐφι τυρόπιτα. Δεν είναι κάτι που ακούς κάθε μέρα, τουλάχιστον όχι στη Ρόδο. Όμως η ασυνήθιστη ονομασία και ο συνδυασμός διαφόρων τυριών είναι που κάνει τη συγκεκριμένη συνταγή ανάρπαστη!

Πηγή: Μία από τις αγαπημένες συνταγές της γιαγιάς Λίτσας απ’ το Βόλο.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • ½ κιλό Φύλλο Κανταΐφι
  • 2 κούπες Φέτα
  • ½ κούπα Ροκφόρ
  • ½ κούπα Κασέρι
  • ½ κούπα Γραβιέρα
  • Πιπέρι
  • 1 κούπα Βούτυρο (λιωμένο)
  • 2 κούπες Γάλα
  • 250ml Κρέμα Γάλατος
  • 6 Αυγά

Πάμε στη κουζίνα

  • Για να φτιάξουμε τη γέμιση χτυπάμε καλά σε ένα μπολ τα τρία αυγά και ρίχνουμε όλα τα τυριά, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Μοιράζουμε το φύλλο σε δύο μέρη, ανοίγουμε το πρώτο και αρχίζουμε να το μαδάμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε το φύλλο και ρίχνουμε τη γέμιση με τα τυριά.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο φύλλο και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση, περιχύνοντας το λιωμένο βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υπόλοιπα αυγά και ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και σχηματίζουμε τα κομμάτια κόβοντας μία μία τις μερίδες τώρα γιατί αργότερα το κανταΐφι ξεροψήνετε και δεν κόβετε ωραία.
  • Το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μιάμιση ώρα και στη συνέχεια το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για 1 ώρα.

Χρήσιμα tips

  • Κανονικά η συνταγή προβλέπει να τυλίγεται ένα ένα το κάθε κανταΐφι καθώς τα βάζουμε στο ταψί. Είναι αρκετά χρονοβόρο και με αυτό το τρόπο το κάθε κομμάτι περιέχει πολύ περισσότερο κανταΐφι παρά γέμιση. Εμφανισιακά είναι πολύ καλύτερο, αλλά εγώ προτιμώ τη γεύση του με λιγότερο κανταΐφι.