Μετά από διάφορα πειράματα για ένα εύκολο γλύκισμα που να περιέχει τα αγαπημένα μας υλικά, εγώ και ο άντρας μου καταλήξαμε σε μία συνταγή που ενώ θυμίζει κέικ, τελικά είναι πιο κοντά στο γλυκό ψωμί. Οι συνδυασμοί που μπορούν να το συνοδέψουν είναι κυριολεκτικά ατελείωτοι. Μερέντα, μαρμελάδα, βούτυρο, μέλι, ακόμα και σκέτο είναι νοστιμότατο!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • 420γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
  • 135γρ Καστανή Ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού Κανέλα
  • 5 Αυγά
  • 1 Πορτοκάλι (το ξύσμα του και το χυμό του)
  • 180ml Ελαιόλαδο
  • 240ml Φρέσκο Γάλα
  • 150γρ Αποξηραμένα Φρούτα
  • 150γρ Καρύδια ή Φουντούκια

Πάμε στη κουζίνα

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, ζάχαρη και κανέλα).
  • Ανακατεύουμε σε ένα διαφορετικό μπολ όλα τα υγρά υλικά (αυγά, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, λάδι και γάλα,)
  • Αδειάζουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα χυλώδες μείγμα.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας ανακατεύοντας ελαφρώς.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε 2 μακρόστενες φόρμες και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χρήσιμα tips

  • Μη χρησιμοποιήσετε μίξερ! Ανακάτεμα με το χέρι είναι αυτό που χρειάζεται για να βγει το ψωμί αφράτο.
  • Χρησιμοποιούμε αντικολλητικές φόρμες και δεν τις αλείφουμε με βούτυρο ή λάδι γιατί το ψωμί θα βγει πολύ λιπαρό.
  • Αν το ψωμί έχει κολλήσει στις φόρμες, αφήστε το να κρυώσει, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να το ξεκολλήσετε γύρω γύρω και με ένα ελαφρύ χτύπημα θα βγει.
  • Τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι προαιρετικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θέλετε ή ότι έχετε εύκαιρο.