Με ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά είπα να εγκαινιάσω το νέο μου blog, όπου προσδοκώ να καταγράφω τις περιπέτειες μου στη κουζίνα. Τώρα που το σκέφτομαι, δεν ξέρω κάποιον που να μην του αρέσουν τα γεμιστά. Βέβαια είναι ένα από τα φαγητά που αγαπιούνται κυρίως λόγω των παραλλαγών του. Προσωπικά το προτιμώ χωρίς ίχνος κιμά με μπόλικα μυρωδικά, αλλά κάποιοι στο σπίτι δεν μοιράζονται τα ίδια γούστα. Γεμιστά με κιμά λοιπόν έχει το σημερινό μενού και μιας και είναι ένα αρκετά μπελαλίδικο φαγητό, θα φτιάξω μερικά παραπάνω για να καλύψω και το αυριανό τραπέζι.

Πηγή: Έχω δοκιμάσει και έχω ακούσει πάρα πολλές και διαφορετικές συνταγές για γεμιστά. Εγώ προτίμησα αυτή της μαμάς!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • 8 Ντομάτες
  • 5 Πιπεριές
  • 2 Πατάτες
  • 2 Κρεμμύδια (τριμμένα)
  • 1 Φρέσκο Κρεμμύδι
  • ¾ φλιτζάνι Λάδι
  • 350γρ Κιμά Μοσχαρίσιο
  • 1 Knorr Κότας
  • 1 Κουτ. Γλυκού Αλάτι
  • Λίγο Πιπέρι
  • Λίγο Κύμινο
  • Λίγο Άνηθο
  • Αρκετό Μαϊντανό
  • 2 φλιτζάνια Ρύζι (για γεμιστά)

Πάμε στη κουζίνα

  • Κόβουμε το πάνω μέρος από τις πιπεριές και τις ντομάτες και αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Καθώς αδειάζουμε ένα ένα τα γεμιστά καλό θα ήταν να τοποθετούνται ανάποδα σε ένα λαδωμένο ταψί για να στραγγίζουν τα υγρά τους μέχρι να τα γεμίσουμε.
  • Ξεχωρίζουμε το ζουμί από τα πιο χοντρά κομμάτια σ’ αυτά που αφαιρέσαμε. Βάζουμε τα κομμάτια στο μπλέντερ για να γίνει ντοματοχυμός, ενώ το ζουμί τους θα χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα λίγο πριν μπει το φαγητό στο φούρνο.
  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μισό λάδι από το φλιτζάνι και προσθέτουμε τα εξής υλικά: ντοματοχυμό από το βήμα 2, κρεμμύδια, κιμά, άνηθο, μαϊντανό, knorr, 1 κουταλιά αλάτι, πιπέρι και κύμινο.
  • Περιμένουμε να βράσουν λίγο τα υλικά μας και προσθέτουμε το ρύζι και το υπόλοιπο λάδι. Τα αφήνουμε περίπου 1 λεπτό να βράσουν λίγο ακόμα, σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε άλλα 5 λεπτά περίπου ώστε να πιει το ρύζι όσα υγρά απόμειναν.
  • Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και κόβουμε τις πατάτες για γαρνιτούρα. Προσθέτουμε το πάνω μέρος τους (σαν καπάκια) και ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, κύμινο, λάδι και το ζουμί από το βήμα 2. Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο νερό.
  • Τα βάζουμε σε ταψί με καπάκι ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς αέρα) για 1 ώρα και 15 λεπτά, ενώ στα 40 πρώτα λεπτά αφαιρούμε το καπάκι. Ανά διαστήματα καλό είναι να ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα.

Χρήσιμα tips

  • Αδειάζοντας τις πιπεριές στο πρώτο βήμα για να ξεχωρίσετε εύκολα τους σπόρους από τη καρδιά της πιπεριάς ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
  • Η ποσότητα του νερού που προσθέτουμε στο πέμπτο βήμα εξαρτάται από το πόσο ζουμερές ήταν ντομάτες μας. Δεν θέλουμε να γίνει σούπα το φαγητό, γι΄ αυτό άλλωστε το ελέγχουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό ενώ ψήνεται στο φούρνο.
  • Αν θέλετε να γεμίσετε μελιτζάνες, καλύτερα κόψτε τες στο τέλος λίγο πριν βάλετε το φαΐ στο φούρνο γιατί αν μείνουν πολύ ώρα έξω μαυρίζουν.
  • Αν σας περισσέψει γέμιση τυλίξτε την σε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και βάλτε το στο ταψί. Ένα μικρό έξτρα για όσους τρώνε μόνο το εσωτερικό των γεμιστών.
  • Οι πατάτες για τη γαρνιτούρα καλό θα ήταν να μην κοπούν πολύ χοντρές γιατί δεν θα ψηθούν καλά.