Χειμώνιασε και ο καιρός τις τελευταίες μέρες είναι ιδιαίτερα μελαγχολικός. Η θερμοκρασία πέφτει σιγά σιγά και γενικά όλη αυτή η εικόνα μου θύμισε πως έχω καιρό να φτιάξω μια παραδοσιακή φασολάδα. Άλλωστε ευκαιρία έψαχνα για λίγα όσπρια στο μεσημεριανό τραπέζι!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • 500γρ. μέτρια Φασόλια
  • ¾ φλιτζάνια του τσαγιού Λάδι
  • 3 ώριμες Ντομάτες τριμμένες
  • ½ κουτί Συμπυκνωμένο Τοματοχυμό
  • 1 μεγάλο Κρεμμύδι
  • 2 Καρότα
  • 4-5 κλωναράκια Σέλινο
  • 1 κουταλιά του γλυκού Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κύμινο

Πάμε στη κουζίνα

  • Προετοιμάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ, βάζοντας τα σε ένα μπολ με νερό (το νερό πρέπει να σκεπάζει τα φασόλια).
  • Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό και βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με καθαρό νερό, αφήνοντας τα να βράσουν με ανοικτό καπάκι για 5 λεπτά.
  • Σουρώνουμε τα φασόλια, τα αφήνουμε όπως είναι στην άκρη και σοτάρουμε με το μισό λάδι το κρεμμύδι.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το υπόλοιπο λάδι) και τα φασόλια.
  • Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα φασόλια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 2 ώρες.
  • Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν θέλει κι άλλο νερό ή αν έχουν ψηθεί.
  • Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι.

Χρήσιμα tips

  • Αν θέλουμε να “χυλώσει” η φασολάδα, όταν είναι έτοιμη τη βάζουμε σε ένα πήλινο και μετά στο φούρνο για 20 λεπτά.