Η παράδοση της φανουρόπιτας λένε πως ξεκινάει από τη Ρόδο. Η ιστορία μιλάει για την αμαρτωλή μητέρα του Αγίου Φανουρίου, και ο σκοπός της πίτας είναι για “να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου”. Η παράδοση λέει επίσης πως φτιάχνεις μια φανουρόπιτα ζητώντας από τον Άγιο να σου φανερώσει κάτι που έχασες ή που επιθυμείς.

Γενικότερα η εν λόγω συνταγή κρύβει διάφορες λεπτομέρειες που ξέρουν οι παλιές. Ενώ πολλές είναι και οι παραλλαγές του γλυκού. Αυτή είναι η έκδοση της φανουρόπιτας που τριγυρνάει από χαρτάκι σε χαρτάκι στην οικογένεια μου και που έμαθαν να λατρεύουν οι μικρές μου. Φαντάζομαι πως κάποια μέρα θα αφομοιώσουν τη συνταγή και θα τηρήσουν κι αυτές το έθιμο.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • 1 Φαρίνα κόκκινη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού Λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό καλαμποκέλαιο)
  • 1 φλιτζάνι του καφέ Κρασί Κόκκινο
  • 1½ φλιτζάνι του τσαγιού Ζάχαρη
  • 1 Πορτοκαλάδα (Αναψυκτικό κουτάκι ή Φρέσκο Χυμό)
  • 1 κουταλιά του γλυκού Κανέλα
  • ½ κουταλιά του γλυκού Γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κουταλιά του γλυκού Σόδα
  • 1 Βανίλια
  • Σουσάμι

Πάμε στη κουζίνα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση προσθέτοντας όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε πάλι με ένα πιρούνι.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψί.
  • Έπειτα ρίχνουμε το μίγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα πασπαλίζοντας το με σουσάμι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και το βάζουμε να ψηθεί για 50 λεπτά.